Tehnologia monitoarelor si televizoarelor LCD LED

imageEcranele şi implicit, monitoarele şi televizoarele există de timp îndelungat pe piaţa de electronice şi în casele noastre.

Oferta Televizoare LCD LED

Oferta Monitoare LCD LED

În funcţie de tehnologia folosită pentru afişarea imaginii se disting în acest moment 3 mari categorii de monitoare/televizoare:

CRT – Cathodic Ray Tube – sau aşa numitele “televizoare/monitoare cu tub” – Tehnologie destul de veche şi dăunătoare ochilor datorită nivelului ridicat de radiaţii emise; folosită însă în continuare de către graficienii profesionişti datorită reproducerii excelente a culorilor;

LCD – Liquid Crystal Display – cea mai întâlnită tehnologie la ora actuală – monitoarele/televizoarele bazate pe această tehnologie consumă mai puţin comparativ cu cele CRT, au dimensiuni mai mici decât acestea şi oferă o reproducere a culorilor apropiată ca şi calitate în condiţiile neafectării vederii privitorului;

Plasma – Tehnologie întalnită în principal la televizoarele de mari dimensiuni; oferă o calitate excelentă a culorilor, însa cu costul unui consum energetic puţin mai ridicat decât cel al tehnologiei LCD;

Producătorii pun însă accentul pe tehnologia LCD, aceasta evoluând extrem de mult din momentul lansării pe piaţă. Iar principala noutate în cadrul acesteia o reprezinta tehnologia LCD LED, despre care vom discuta în acest articol.
Cum este afişată imaginea de un ecran LCD?
Fiecare imagine afişată de către monitor este formată din mici puncte, numite şi pixeli, poziţionaţi unul lângă celălalt. Asemenea unui goblen, fiecare punct (pixel) de pe ecran ia o anumită culoare pentru ca într-un final să se afişeze imaginea propriu zisă pe intreaga suprafaţă a display-ului.

Însă pentru ca pixelii să se aprindă şi pentru ca aceştia să afişeze imaginea dorită, au nevoie de o sursă de lumina, care în general poate fi de tip CCFL (Lămpi Fluorescente cu Lumină Albă) sau LED.

citeste tot articolul: televizoare

Reclame

About Daniel Nicolae

Listen!

Posted on ianuarie 15, 2013, in Electronice and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: