Ce televizor sa-ti cumperi: LCD, LED sau plasma

imagePlasmă, LCD sau LED? Aceasta e dilema celui care vrea să-şi cumpere un televizor. Şi cum diferenţele de preţ între ele nu sunt mari, în decizia de cumpărare ar trebui să conteze exclusiv avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de televizor în parte

Cumpara un televizor de la EMAG

Pe piaţa locală, cele mai populare par a fi în acest moment LCD-urile, asta şi ca urmare a preţurilor ceva mai scăzute, în detrimentul televizoarelor cu plasmă. Însă, tehnologia LED, ceva mai recentă, atrage deja atenţia utilizatorilor mai pretenţioşi.

Ce sunt televizoarele LED

Televizoarele cu display LED se înscriu şi ele în familia LCD-urilor pentru că ambele tipuri folosesc cristale lichide la afişaj. Diferenţele apar la modul de iluminare a ecranului, odată cu introducerea ledurilor, înlăturându-se o parte dintre dezavantajele clasice ale LCD-urilor. Dacă LCD-urile funcţionează în modul următor: imaginile sunt redate prin iluminarea cristalelor lichide de neoane care produc o lumină fluorescentă, în cazul televizoarelor LED, neoanele sunt înlocuite de diode emiţătoare de lumină, sau leduri. Spre deosebirea de acestea, plasmele utilizează gaze rare precum neon sau xenon, care atunci când sunt încălzite emit lumină.
În cazul tehnologiei cu cristale lichide, prin iluminarea pe bază de neon se oferă un contrast mai mic. De asemenea, prin această metodă, negrul poate apărea mai puţin intens, iar zonele întunecate ale ecranului pot sta mai prost la capitolul contrast şi detalii. Dacă până acum acest dezavantaj era înlăturat doar de televizoarele cu plasmă, televizoarele cu LED au şi ele specificaţii mai bune la acest capitol. Doar că trebuie să fiţi atenţi, în privinţa culorilor, o diferenţă clară se poate observa doar în cazul TV-urilor LED care au diode colorate. Acestea oferă nuanţe mult mai pronunţate, în timp ce TV-urile cu leduri albe nu se deosebesc prea tare de LCD-uri.

Plasmele au durată de viaţă de 100.000 de ore

Un inconvenient întâmpinat de mulţi dintre posesorii de ecrane LCD este vizibilitatea mai slabă atunci când persoana se află în afara unui unghi de 30 de grade faţă de centrul televizorului. Chiar şi cele mai moderne au această problemă, însă ea a fost înlăturată la LED-uri.

În ceea ce priveşte adaptabilitatea la alte echipamente, atât ecranele LCD, cât şi cele LED se împacă bine atât cu playerele video, cât şi cu PC-urile. Durata de viaţă a celor două nu poate fi comparată prea bine, dar există un avantaj de partea LCD-urilor: potrivit producătorilor, ele rezistă în medie 100.000 de ore. Televizoarele cu tehnologia LED sunt prea noi pentru a se cunoaşte cu exactitate cât „trăiesc”, însă întotdeauna un factor important este şi producătorul. Plasmele sunt prezentate ca având o durată medie de viaţă de 100.000 de ore.

Ecranele cu tehnologie LED sunt disponibile, de regulă, cu diagonale mari, de la 100 cm în sus. LCD-urile par cele mai accesibile, ele putând fiind disponibile cu diagonale începând de la 40 cm. Plasmele au avantajul de a fi cele mai mari ecrane oferite pe piaţă. Dezavantajul lor este că nu pot oferi rezoluţii ridicate la dimensiuni mici. Consumul de electricitate este una dintre puţinele bătălii pierdute de tehnologia de afişare LED în favoarea LCD-ului. Un TV LED consumă puţin mai mult decât un LCD, dar totuşi mai puţin decât un TV cu plasmă, acestea din urmă fiind cele mai „înfometate”.

Pe piaţa românească, preţurile LCD-urilor pornesc de la aproximativ 600 lei (pentru un televizor cu diagonală mică de la firme mai puţin renumite ) şi de la 1.000 lei pentru unul de la o companie cunoscută. Pentru un televizor LED, trebuie să plătim un preţ care începe de la 5.500 lei. Cele mai ieftine televizoare cu plasmă costă aproximativ 1.700 lei, dar performanţele pentru aceşti bani sunt modeste.

Cumpara un televizor de la EMAG

Reclame

About Daniel Nicolae

Listen!

Posted on ianuarie 15, 2013, in Electronice and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: